Category Archives: IT

Snapshot VSS Error Exchange backup using Veaam backup and replication

If your one of the fans for the veaam backup and replication and you probably have exchange server virtual machine at your premises that you want to backup, then your probably encountered the frustrating error below while trying to snapshot the exchange volumes.

vss-error

Read more »

New Mikrotik NetMetal Wirelss Bridge Link

New Mikrotik Point to Point Link Bridge established today with a distance of 30 KM, the equipments used was the 5 GHz “AC” Netmetal Mikrotik device along with the  30 dbi mANT30 PA “Precision Alignment Mount” Mikrotik Dish Antenna the Results can be seen in the Pics Below.

 

 

          IMG_20160423_100946        IMG_20160423_100932    IMG_20160429_215438

Xendesktop 7.6 and SVMM 2012 R2

When i was working on the deployment of the latest Xendesktop version “7.6” and configuring it to work with system center virtual machine manager 2012 R2 i have faced some technical difficulties which i managed to solve them then decided to post them here in case somebody might encounter the same situations.

 

– The first problem i encounter was when i was trying to create machine catalogs for my xendesktop users and that happened precisely when SVMM was trying to create the new machine images. The error was related to the network adapter and virtual switches of the master image, i was able to overcome this error by disconnecting the Network adapter of the master image while creating the machines catalog. That said; when the machine catalog process finished successfully and the virtual images was created here comes the time to encounter another major problem and that was after finishing the delivery group wizard. The problem was that the virtual machines show the status of “unregistered” in the Citrix storefront console. To solve this issue i opened the SVMM console and under hardware config then network adapter i disconnect the adapter and then reconnect it by assigning the required network adapter to it to be able to solve the issue and change the machine status to registered under the storefront console.

 

– The second major problem happened when i was trying to publish the xendesktop on the Netscaler VPX virtual appliance. everything went smooth going through all stages but neither my published apps nor desktops was working and i was getting the following error ” can not complete your request” . Going through many pages on the net to find the cause of the error i was not lucky enough to find the real solution for this error. When i was able to solve the error i decide that i should definitely share it on the web so that it might help someone in same situation. The cause behind the error was in the netscaler gateway url call back and you can find it in the storefront console under Netscaler settings. when i change the call back url or remove it  the error disappeared and the problem solved.

 

 

 

Bulk Mail Users Creation Exchange 2010

There will always be the need to create multiple e-mail account for many users using exchange 2010. below is a simple poweshell command that will import a CSV file called exchange and create according to the data inside the file the users specified.

 

Command:

Import-Csv C:\exchange.csv | % {
$name = $_.first + ” ” + $_.last;

New-Mailbox -Name $name -Alias $_.Alias -FirstName $_.first -LastName $_.last -UserPrincipalName $_.upn -database $_.database -org $_.OU -password (ConvertTo-SecureString $_.password -AsPlainText -Force)
}

 

note that all the variables in the command above are also presented in the below example CSV file.

bulk

 

SCCM 2012 R2 Console Connection Error

You successfully installed the SCCM 2012 R2 and its fully functional and ready to be tested by your IT staff members, suddenly when you install the SCCM 2012 R2 management console on their PCs and when you try to connect tot the site server you got the following error.

 

sccm

 

 

well all what you need to do is to download the below reg file and install it on your windows 8.1 PC, but before doing this make sure you keep a backup copy of your registry by exporting it to your desktop.

 

Reg File to download

https://www.cubbyusercontent.com/pli/configconsole.reg/_14af8c9c00754197ae7a464c5beaa706

 

Exchange 2010 Group Related Error

You might encounter the error stating ” The name reference is invalid.This may be caused by replication latency between Active Directory domain controllers” while trying to customize some of the attributes related to one or more group using EMC or exchange management console. Well the first thing that will come to your mind is that you have replication problem related to your domain controllers specially if you have huge Directory Service Topology with so many domain controllers replicating. that said, fortunately the root of the problem is much simpler and related to EMC only. The solution is as following, remove the following two files from the below locations and your good to go.

 

C:\Users\xxxxxx\AppData\Roaming\Microsoft\MMC\Exchange Management Console

C:\Users\xxxxxx\AppData\Roaming\Microsoft\MMC\Exchange Queue Viewer

Mikrotik QOS “IP Firewall Mangle” and “Queues”

When i was trying to configure one of my Wireless Links using Mikrotik 411 AH Router board to function as firewall mangling which prioritize voice packets on other packets, i have noticed that the function was not working at all hence the packets and connections need to be marked is not recognized by the router interface. well my configuration or my case includes the router board which has one Ethernet port and a wireless card and it was configured to work in bridge mode. The issue was cleared when i enabled the IP firewall settings located under the bridge tab then settings. After enabling it the IP mangle starts to work and the packets as well as the connections start to show up with the correct specified markings.

Wireless Bridge Relay 23 KM 20 Mbits Bandwidth

Here under you can see sample of my wireless bridge relay spanning through 23 KM distance and transferring around 20 Mbits of data. The Big dish antenna is 28 db gain using the Mikrotik 411 AH router baord and the Ubiquity XR5 Wireless Card. The configuration of the wireless protocol is NV2 to minimize the noise and the channel bandwidth is 40 MHZ. The other antenna is the famous Ubiquity NANO Station Loco 5 that is transferring around 80 Mbits for a distance of 1 KM.

 

Will Upload later more pics for other high data rate wireless bridges.

 

20141115_083208            20141115_083223

WSUS Common Troubleshooting Steps

If your clients is not reporting to the WSUS server, apply the below steps and check again.

 

net stop wuauserv /y
net stop bits /y
net stop cryptsvc /y

RMDIR /S /Q %systemroot%\SoftwareDistribution_Old
ren %systemroot%\SoftwareDistribution SoftwareDistribution_Old

regsvr32.exe c:\windows\system32\wuapi.dll /s
regsvr32.exe c:\windows\system32\wups.dll /s
regsvr32.exe c:\windows\system32\wuaueng.dll /s
regsvr32.exe c:\windows\system32\wucltui.dll /s
regsvr32.exe c:\windows\system32\msxml3.dll /s
regsvr32.exe c:\windows\system32\wuaueng1.dll /s
regsvr32.exe c:\windows\system32\wups2.dll /s
regsvr32.exe c:\windows\system32\wuweb.dll /s
regsvr32.exe c:\windows\system32\atl.dll /s

net start wuauserv /y
net start bits /y
net start cryptsvc /y

wuauclt.exe /resetauthorization
wuauclt.exe /detectnow
wuauclt.exe /reportnow

OpenVPN User with Administrator Privilages

Howdy,

 

Its been a while since i installed and configured the openvpn server and successfully connected through VPN client creating real VPN tunnel. Out of no where i start encountering strange behavior which prevented the vpn client from reestablishing the connection with the server. What i did first is trying to access the server with the /admin address but all what i got is password is not correct then a lockout for a certain period of time. the steps taken to correct the issue was as below.

 

1- I tried to change the administrator password using the following command: passwd “administrator username”, it completed successfully but when i tried to logon using this user i got the following  ‘you don’t have administrator permission to view this page’.

2- Then some sites suggested using the /usr/local/openvpn_as/bin/ovpn-init command, but that was not possible because this might solve the problem by causing one that is even bigger because you will have to reconfigure the server from scratch.

3- The solution was to use the following command

./sacli --user <USER> --key prop_superuser --value true UserPropPut

replace the USER with the username you want to grant it administrative privileges.

the ./sacli command you can reach it on the following directory

usr/local/openvpn_as/scripts

after executing this command i was able to enter using the same username used before with administrative privileges.